duminică, 17 ianuarie 2010

Despre relaxarea ochilor


Stim cu totii ca munca la birou in fata monitorului , cititul tonelor de cursuri(ca doar e sesiune:) ) sau pur si simplu zacutul in fata televizorului, dau dureri de cap :).
Aceste dureri de cap apar de cele mai multe ori din cauza muschilor oculari care raman in pozitie fixa atunci cind lucram sau citim si in acest fel se lenevesc.
Asadar, cateva exercitii de relaxare a ochilor nu cred ca ar strica :

Dr.William H. Bates, oftalmolog specializat in tulburarile oculare ale minorilor, a dezvoltat inca din 1900 o metoda de relaxare a ochilor si de recuperare a acuitatii vizuale

1. Tineti coatele pe birou si acoperiti-va ochii cu palmele, tinandu-i deschisi dar fara sa-i atingeti. Astfel, priviti cu ochii mintii un obiect ori un peisaj imaginar urmarindu-le detaliile si culorile insa fara a depune un efort.

2. Priviti in mai multe directii, schimbati centrul de interes de la un punct la altul in mod constant. Astfel veti reusi sa eliminati rigiditatea vederii.

3. Clipiti din 10 in 10 secunde sau in mod regulat. In acest fel veti lubrifia ochii, curatandu-i.

4. Imagineaza-ti un imens ceas care se misca de la pamant la tavan. Urmareste incet cu privirea, in ritmul tau, forma rotunda a ca­dranului, cu ochii deschisi sau inchisi, cum vrei. Poti, de asemenea, sa-ti urma­resti degetul care deseneaza forma cadranului. Acest exercitiu amelioreaza concentrarea si perceptia. El stimuleaza miscarea ochilor si ajuta muschii oculomotori.

5. Cu picioarele departate la nivelul umerilor, asaza-te in fata unei ferestre. Incet, lasa-ti greutatea corpului pe un picior, apoi pe altul, genunchii ramanand intinsi. Ochii se plimba firesc urmarind miscarea corpului. Priveste in fata si observa: partea de sus a ferestrei se misca, cladirile sau copacii din exterior – la fel, dar in sens invers! Acest exercitiu amelioreaza perceptia si observatia. Miscandu-te in fata unui obiect imobil, vei destinde nervii cranieni responsabili cu orientarea.

6. In fata unei ferestre, ia un creion in mana. Tine-l bine, la cincisprezce centimetri de nas. Creionul se vede clar, dar fereastra din spate devine neclara sau se dubleaza. Inceteaza sa mai privesti creionul si observa fereastra. Vei avea impresia ca de data asta creionul se dubleaza. Repeta de cinci pana la sase ori acest du-te-vino dintre creion si fereastra. Acest exercitiu intareste muschii oculomotori.


Ar mai fi multe alte metode, dar cred eu , cea mai importanta este din nou alimentatia,vitaminele A si C au actiune antioxidanta, impiedicand deteriorarea celulelor.




Spor la munca, bafta in sesiune, sau relaxare placuta cu un film bun care se uita la tine :)

Un comentariu: